klimakteriekeramiker

Att lära sig ord är roligt. Just nu håller båda sönerna på att lära sig flera språk på egen hand. Eller rättare sagt, de fortsätter att lära sig. Jag som läser en del böcker stöter ofta på nya ord däri som jag vill använda mig av.

Mitt senaste är klimakteriekeramiker.
Så klockrent! Det är typ exakt och precis detta jag möter i de kurser, verkstäder och andra platser jag tar mig för att få verka mera med lera.

Kvinnor som inte måste vara i en medicinsk period som heter klimakteriet. Det är snarare kvinnor som längtar så efter att få bruka händerna och den kraft att skapa som de besitter. De som dras till det som inte går att bestämma över, det som inte heller bestämmer över en själv. Leran.

Jag vill gärna använda ordet i flera varianter.
Klimakteriestickare. Klimakterieodlare. Klimakterieaktivist. Klimakterie……

Eller bara.
Kvinna. Som gör det som faller henne in. Som gör mer av det som gagnar henne.


Min klimakterieresa just nu?

Ja, just nu är jag lite stärkt av en text jag läste via Werlabs, om att överleva klimateriet. Och den stämmer väl med min egen upplevelse. Hur mina humörsvängningar minskat nu. Framförallt hur de var stora den perioden då jag faktiskt hade konstaterad ägglossning. (jag var hos gynekologen som via ultraljud kunde konstatera detta. )
Som att jag nu, mer troligt, är i klimakteriet och i mina “oroligare år” varit i förklimakteriet. Så här skriver de i texten:

“Få av oss är medvetna om att det är tiden INNAN mensen försvinner som kan vara den mest turbulenta. Alltså tiden innan menopaus, närmare bestämt perimenopausen. Det är då den då den hormonella oron börjar. De internationella begreppen perimenopaus, menopaus och postmenopaus påvisar mycket tydligare i vilken fas man befinner sig i. För att förenkla:

Perimenopaus – kan börja efter 35 men oftast kommer besvären mellan 40-45. Hormonerna börjar svänga.

Menopaus – tidpunkten då du inte har haft mens på 12 månader.

Postmenopaus – all tid därefter när hormonerna stabiliserar sig på nästan obefintliga nivåer.

WERLABS “

Jag har under ett drygt år använt mig av östrogengele i olika doser under längre perioder. Sedan i augusti har jag upphört med dem. Det känns bättre och stabilare än på ett tag. Men, humörsvängningarna är inte borta för den delen. De kan fortfarande orsaka en del konflikter och bråk med maken. Men betydligt färre. Det känns hoppfullt.

Jag håller nu även på att prova ett nytt tillskott som japanska kvinnor tar. Det är en svamp som heter Lion´s mane. Jag vill testa den ett par månader (redan provat en månad). Det finns studier som påvisar mindre oro och irritation redan efter en månads användande. Lion´s mane är bra för kognitionen, humöret och nervsystemet.
Ja, tack säger min kropp. Och det jag märkt hittills är att jag sover bättre.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?