Vår gemensamma dagbok från way back

Apropå saker vi tidigare gjort i vår relation innan vi visste hur bra för oss det var…

4. Start a relationship journal

Your love journal can be anything you want it to be. Write down what you love about each other, what you’re grateful for, or things you want to improve. Share your entries with each other and see how it opens communication in your relationship.

Tipset ovan dök upp i mina sociala medier häromveckan och jag lånade texten snabbt. Ville dela den med er. Tipset är ännu ett sådant som vi gjorde långt innan vi förstod effekten av det. Och vilken tur att vi ofta, regelbundet och återkommande valt just sådana aktiviteter som studier visar är bra för en relations hälsa och välmående.

Way back skriver jag i rubriken. Ja, det var tidigt i vår relation som jag startade denna aktivitet med en gemensam dagbok. Men till grund ligger två delar som maken initierade.

Nummer 1 – 14 brev med separat innehåll

Jag åkte på två veckors arbetsresa till Teneriffa en kall vinter och det var vår första längre tid ifrån varandra. Med mig på resan fick jag ett stort grått kuvert. Instruktioner på framsidan samt muntligt. Jag får bara öppna ett om dagen! Inuti låg 14 nya, mindre kuvert. Numrerade. Varje dag öppnade jag ett nytt kuvert.

Innehållet? Alltid ett par ord, om längtan, om att snart ses vi, eller nu har halva tiden gått, eller en påminnelse om ett gemensamt minne, eller kanske den jag minns mest. Ett kuvert innehöll ett knäckebröd med instruktionen:
Ät denna naken i sängen. Smula. Tänk på mig.
Vilket jag såklart gjorde. För jag hade delat med mig av ett minne från en ungdomsbok jag läst, där tjejen i boken just upptäckt onani genom att pilla bort knäckesmulor som fallit på bra ställen.

Ett annat kuvert jag minns väl är det som innehöll ett par ätpinnar. Jag hade inte visat mig kunnig i att äta med pinnar, så här kom ett par jag kunde träna med. Framförallt är mitt minne av dessa kuvert att de var gjorda med en stark önskan om att visa kärlek för mig. Att visa förhoppning och intention till att vilja både mig och vår relation väl. Att visa sitt engagemang för vårt nyblivna team WE.

Nummer 2 – små post-it lappar

Som ni alla vet så möttes ju vi när vi spelade rugby. Maken var aktiv i många långa år i landslaget. Det blev många helger och veckor ifrån varandra i samband med detta. Träningsläger, turneringar, landskamper.

Och ofta tidiga morgnar skedde avfärd för något event. Långt innan jag var riktigt vaken. Så när jag vaknade i vår lilla lägenhet högst upp på Vattenledningsvägen 45, då fann jag en liten post-it lapp med kärleksord och ritade bilder. Ibland var den lite gömd, såsom ett bokmärke i den bok jag läste. ibland på kudden bredvid mig.

Och precis som kuverten på min resa så vittnar även dessa lappar, dessa “små aktiviteter”, om engagemanget till vår relation, till vårt team WE. Omsorg om oss, mig och fyllda med kärlek.

Vår dagbok

Så utifrån makens (då var vi ju “bara” pojkvän och senare sambos) initiativ kom jag på idén att skapa en dagbok för oss tillsammans, Jag skrev oftast lite mer, och liksom skötte om den. Vi klistrade in biobiljetter, någon torkad blomma, ett foto från en fest vi varit på, eller något annat som var ett kärt minne för oss.

Skrivandet – ja, den som skulle iväg på resa utan den andra hade som uppdrag att skriva ett par rader inför resan. Och den som var kvar hemmavid hade som uppdrag att skriva något under tiden den var kvar hemma.
Ibland missade vi så klart. Och nu, så här 2022 när det är 30 år sedan vi träffades (sista september) så är det ett otroligt fint minne och påminnelse om allt vårt engagemang för varandra och vårt oss. Jag är så tacksam att vi valde att göra alla dessa små aktiviteter för länge sedan.

instagram har jag delat en film med små inspel ifrån “vår bok”. Ifall du vill få mer inspiration eller bara är nyfiken.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *