Reparations-kit

Ett av de allra bästa knepen till reparation är ett av de kanske enklaste (ibland även det svåraste) ifrån John & Julie Gottman. För som de säger: Mästarna vet att en relation snabbt måste repareras och gör det snabbt. Medans Värstingarna verkligen inte vare sig vet eller vill reparera. De vill hellre gå och sura på egen kammare, än att bli sams och lämna fajten bakom sig.

Värsting eller Mästare

Vilken av dem är du?
En Värsting gör allt tvärtemot vad som Gottmans studier visar på är framgångsrikt för en relations välmående och livslängd.
En Mästare gör istället allt helt korrekt enligt deras studier. Alltså verkar i alla avseenden (nästan i alla fall) för relationens och individens välmående. Utan att ge avkall på sig själv, eller låta sin partner göra avkall på vem den är.

Så granska dig själv en stund.
Är du bra på att bli sams snabbt eller vill du gärna hålla i den upplevda oförrätten som skett mot dig?
Nå, vem är du?

Vi är alla bättre i perioder på det ena eller andra. Och jag vet nog ingen som skulle vilja vara en Värsting. Eller ens erkänna att de är det. Men jag var en Värsting häromdagen. En riktigt hemsk sådan. Och lyckades då med konststycket att locka fram en nästan likadan Värsting i maken. Yippie! Två Värstingar i hallen som fajtas och inte tänker ge sig. Vuxna söner som ger oss utifrån perspektiv och speglar oss effektivt kunde lugna ner oss där och då, men det fick ändå dröja ett par timmar till av värstinghet.

Även om jag vet att vi är/kan/har varit Världsmästare i att kunna detta reparations-kit så har vi stunder när vi tappar bort oss. När vi är som vilken normal människa som helst. För att så småningom kunna klättra tillbaka till en plats där vi klarar av att vända oss emot varandra och svara an på det den andra säger.

Reparations-kit?

Att vända sig emot istället för bort

John & Julie Gottman

Knepet och kit-et består alltså av följande: Att vända sig mot istället för bort och allt börjar med inbjudningar.

En inbjudan är verbala eller icke-verbala gester mellan ett par som signalerar ett behov av kontakt. De kan vara stora eller små, talade eller outtalade, uppenbara eller otydliga.

Det finns tre sätt att svara på en inbjudan:

Att vända sig mot (bekräfta inbjudan)
Att vända sig bort (ignorera eller missa inbjudan)
Att vända sig emot (förkasta inbjudan på ett argumenterande eller krigförande sätt)

Friska par (alltså Mästarna) ger regelbundet inbjudningar och vänder sig till partnerns inbjudningar för att skapa kontakt. De både ger och tar emot inbjudningar. Stora som små.
När en inbjudan ignoreras eller avvisas är partners mer benägna att kritisera varandra och blir frustrerade.
Ibland sker det utav omedvetenhet. I andra stunder sker det verkligen medvetet.
Oavsett vilket det är så är det betydligt bättre för båda parter samt relationen att vända sig till den andra för att möta den och visa att det finns en god kontakt er emellan.

Vi?
Nu?
Jag säger att vi är 95% tillbaka i vår Mästarna-roll. Imorgon till 100%.

Se oss berätta lite mer om detta i videon ifrån The Lovers Facebook sida:

https://fb.watch/hIamuYA6Pv/

Eller här ifrån The Lovers på Instagram…

PS. Featured image – Photo by Jon Tyson on Unsplash

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *