en längtan efter elementmassage

Jord, Eld, Vatten, Luft

Ett par tillfällen i livet har jag fått vara mottagaren av elementmassage. Och nu känner jag en längtan att få uppleva händer på min kropp som utför elementmassage på mig. Igen. Snart. Hoppas jag.

Element

I den ayurvediska traditionen menar de att det finns 5 st element:

 • Jord
 • Eld
 • Vatten
 • Luft
 • Eter

En elementmassage symboliserar och innehåller alltså rörelser/massage/beröring utifrån dessa 5 olika element.

Min längtan

Ett varmt och vilsamt rum i ljusa färger, stora fönster mot skog, vatten, öppna fält. En varm bädd (kanske uppvärmd underifrån) på golvet och ett par deltagare som turas om att vara givare och mottagare. Förslagsvis 4-5 personer totalt. Jag kan gärna börja med att vara givare till alla andra. Så att min tur kommer till sist och jag kan stanna kvar i värmen i bädden.

 1. Steg ett som jag gillar det är att först få JORD-massagen, verkligen känna mig “grundad” genom tryck över hela kroppen. Jag väljer gärna att få detta både på framsidan och baksidan av kroppen.
 2. Steg två övergår till att alla händer agerar som om de vore VATTEN. Långa, böljande, flödande, smekande är detta elements symbolik. Det ska kännas som att flödet aldrig tar slut, då är det som bäst tycker jag.
 3. Det tredje steget är att ta emot elementet ELD. Denna del kan vara lite läskig att ta emot så om du testar med någon/några – gör klart vad som gäller i fråga om hårdhet och lyssna noga till den som är mottagaren och vad den i stunden önskar. För mig får det gärna kännas. Ordentligt. I huden. Jag vet att jag är ganska smärt-tålig efter mina år på rugbyplanen och jag vet ju även att denna del har ett slut, så låt det vara kännbart att ELD är det som ges. Och skall upplevas.
 4. Steg fyra är igen en betydligt lugnare beröring i form av LUFT. (Som ju är mitt födelse-element). Och när denna sker direkt efter ELD är det så skönt. Det kanske fortfarande känns i huden av “eldberöringen” (fast aldrig med riktig eld) och när sedan LUFT -beröringen tar vid med lätta, smekande, rörelser som om vinden smeker din kropp – ja, det gillar jag massor. Här kan du om du vill ta hjälp av tunna sjalar, fjädrar och liknande.
 5. Sista steget är det dags för beröring på ETER´s vis. Detta är ju otroligt flyktigt och kanske inte ens känns överhuvudtaget. Min kropp är tränad så oftast (med rätt personer) kan jag känna otroligt mycket även då händerna inte ens berör mig. Den skapar en lätthet i hela kroppen och knoppen. En alert-het i total avslappning.

Ja, du hör i mina ordval att jag “går igång” på detta redan nu. Så, om jag frågar dig om du vill vara med….vågar du?

5 element….med den viktiga etern i slutet.

Viktigt i allt detta:

 • att deltagarna VILL vara med
 • att det är en GOD dialog och kommunikation emellan deltagarna
 • att den som är mottagare kan berätta om sina gränser, vad som är ok och ej ok
 • att den som är mottager själv får välja var på kroppen beröring får ske, och i den mån kläder ska vara på eller av
 • att du bara är med om du själv vill
 • att syftet inte är en sexuell upplevelse, utan snarare en sensuell

Min senaste upplevelse av detta var på Lekfull Tantra-kursen hos Charlotte.

7 Comments

 1. Christian

  Kommer du anordna detta? 🙂

  Reply
  • therese@mabon.se

   Hej, bra fråga.
   Jag vet ännu inte om jag kommer att anordna detta som en särskild händelse med detta på agendan.
   Snarare lutar jag nog åt att önska detta i den stunden där jag litar till att det finns en längtan även hos andra.
   Jag gillar mer det spontana och leken och spänningen i det, än i det planerade.

   Reply
   • Christian

    Okej jag förstår och håller med dig!
    Tycker att det låter väldigt härligt och spännande. Är lite nyfiken att testa 🙂
    Hoppas du får en bra start på nya året

    Reply
  • Christian

   Tack ?

   Reply
 2. Sara Modig

  Åh. Vill också. Med en genuin beginner’s mind, eftersom jag aldrig upplevt.

  Reply
  • therese@mabon.se

   En extra bonus i den längtan liksom, nybörjare-bonusen.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *