söker du dig till din partner?

John och Julie Gottman har genomfört en studie kring nygifta par med en uppföljning 6 år senare, den visar att de par som fortfarande var gifta med varandra gjorde en sak gemensamt. De sökte sig till varandra. Vilket de gjorde det i snitt 86% av tiden som de var tillsammans. Medan de som hunnit skilja sig endast sökte sig till varandra 33% av tiden som de var tillsammans.

Söka sig till varandra?

Ja, som att du “svarar” på den invit som din partner ger dig. Svarar på den istället för att ignorera den eller för att vända dig ifrån den. Och därmed vända dig ifrån din partner eller ignorera hen. Låter ju inte så lyckat för en hållbar relation. Eller hur?
Vad en invit i vardagen kan vara?
Spana in listan nedan från Gottman institute.

Bids = Inviter i vardagen för att söka emotionell samhörighet

Som du ser är listan ovan egentligen väldigt enkel. Och det kan vara både lätt att svara, men även lika lätt att missa. Särskilt om du haft en skitdag på jobbet, eller suttit i bilköerna och känt dig försenad, eller något annat som fått dig på dåligt humör. De där stunderna är det otroligt lätt att missa de inviter som kommer. Snarare att du kanske till och med medvetet vänder dig ifrån din partner för att visa hur arg du är på hen. Fast att du egentligen är arg på någon/t annan/t. Kan du känna igen dig i bägge delarna?

Och ja, som studien vid The Love lab visar så är det ju inte troligt att du vid varje tillfälle når 100% och svarar på alla de inviter som du får. Men en övervägande del måste du svara på. Likväl som du behöver få svar på dina inviter i en övervägande del.

Måste ett svar alltid vara JA?

Nej, jag menar att ett svar på en invit från din partner eller vice versa kan vara ett nej också. Men det är en tydlighet i att du väljer att INTE ignorera eller vända dig bort ifrån din partner. Du behöver tydligt visa att du bekräftar inviten och svarar på den för att det ska vara en stabil och bra byggsten till er husgrund i ert relationsbygge.

Träna på att svara

Att svara handlar alltid om att vara uppmärksam. I mitt förhållningssätt i livet, min mindfulness, så handlar det enklast om att vara nyfiken. Något jag tränar på dagligen. Genom att medvetet tillåta mig att vara nyfiken.

Sen blir ju givetvis inviterna i olika perioder i er relation lite mer svåra, kanske göms de i en undermening, men utrycks med andra ord och då kan det vara riktigt svårt att förstå hur man ska tolka, hur man ska svara och man vet kanske inte alls hur man ska gå vidare i stunden.

Vid Gottman Institutet har de tagit fram en lista på frågor du kan ställa dig själv och som ni tillsammans kan prata om – som ett litet träningsläger i att lära er att svara på inviter, men även att låta inviterna vara så raka och enkla som möjligt utan att gömmas bakom något annat.

Sätt er ner tillsammans, eller först var för sig, och prata kring frågeställningarna nedan. Låt det ta tid om det behövs.
Och låt er vara nyfikna på varandra hela tiden.
Lycka till!

  • Vad förstår jag om hur jag själv ger inviter?
  • Kan jag eller bör jag bli bättre på att ge inviter? Hur?
  • Hur bra är jag på att känna igen skillnaden mellan vad som sägs och vad som menas?
  • Vad hindrar mig från att ge inviter?
  • Vilken är min reaktion när jag vänder mig bort?
  • Vänder jag mig bort, eller ignorerar oftare än jag svarar på dina inviter?
  • I mitt svarande på inviter – är jag närmre 33% eller 86%?
  • Hur känns det i mig när du inte svarar på mina inviter?
  • Hur kan jag bli bättre på att svara på dina inviter?
en “stor” invit för oss….att gifta oss med varandra

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?